fredag 24. desember 2010

Tegninger til Kaptein Sabeltann

Siden Egil Nyhus begynte som avistegner i 1978, har han lagd en stor mengde humoristiske illustrasjoner til aviser, tidsskrifter og brosjyrer. Fra 1991 har han dessuten illustrert rundt førti barnebøker, i tillegg til flere andre produkter rettet mot barn. Her er et utvalg bøker og blader om Terje Formoes populære teaterfigur, sjørøveren Kaptein Sabeltann som Egil har tegnet til. Det har også vært andre tegnere som har illustrert dette fantasiuniverset, men ingen har som Egil Nyhus preget og formet det med sine tegninger gjennom snart to tiår.

Klikk på bildene for å se større kopier.

Bildebøker

Egil Nyhus har tegnet til flere bildebøker med tekst av Terje Formoe, både gjennomillustrerte fortellingsbøker og sangbøker. Utvalget her viser «Pinky blir en av Kaptein sabeltanns menn» (2002), «Kaptein Sabeltann og Pinky på tokt med Den sorte dame» (2003), «Kaptein Sabeltannn og Pinky på skattejakt i Kjuttaviga» (2005), «Kongen på havet» (2007), «Kaptein Sabeltann - Pekebok» (2008), «Kaptein Sabeltann og bokstavjakten - en alfabetbok» (2008), «Kapteins Sabeltanns 10 mynter av gull» (2008), den første pop-up-boka utformet av en nordmann, klaffeboka «Miriams forheksede hus» (2009) og «Pinky og Sunniva i Kaptein Sabeltanns verden» (2010):Det ligger for øvrig en digital blakopi av «Kaptein Sabeltanns store sangbok», som Egil illustrerte i 1996, i Nasjonalbibliotekets database.

Myldrebøker

Bildebøkene «Kaptein Sabeltann: Hvor er nøkkelen?» (1995) og «Kaptein Sabeltann og heksegryta» (2001) er kanskje Egils «hovedverk» om Kaptein Sabeltann. Dette er store myldrebøker med labyrinter og leteoppgaver med et vell av detaljer. Idéer, tekster og tegninger er av Egil Nyhus.

Nasjonalbiblioteket har også en blakopi av «Hvor er nøkkelen?» på sine nettsider.Aktivitetsblader

Egil Nyhus har tegnet til flere aktivitetsblader og oppgavehefter med Kaptein Sabletann. Ofte har han også forfattet selve oppgavesidene, ikke bare illustrert dem. Her er et utvalg av Kaptein Sabeltanns aktivitetsblad fra 2000:Annet

Egil Nyhus har illustrert en lang rekke produkter med tegninger av Kaptein Sabeltann. Eksemplene her er to barnebokliknende reklamehefter for melkeprodusenten TINE: «Kaptein Sabeltanns hemmelige kokebok»(1993) og «Hobbyheftet Kaptein Sabeltann på de 7 Hav»(1995), samt «Kaptein Sabletanns sommerhefte» (1995), med idéer og tegninger av Egil Nyhus, og «Kaptein Sabeltanns julekalender» (2005), også utformet av Egil:
Se også:
• Egils andre barnebokillustrasjoner
• Egils avistegninger

4 kommentarer:

 1. Når jeg tenker på at hver av disse bøkene inneholder en mengde detaljerte tegninger, pluss alle avistegningene du lager, pluss alle andre tegneoppdrag, innser jeg at du må være en av Norges mest produktive illustratører. Virkelig imponerende.

  SvarSlett
 2. Fantastiske minner når jeg ser dette! Sånt blir jeg ordenltlig glad av. Jeg husker så godt da jeg var liten og fant de Kaptein Sabeltann reklameheftene i butikken. Helt supert!

  SvarSlett
 3. Flotte tegninger i Sabeltann-bøkene, bare så synd at Formoes tekster er så dårlige..

  SvarSlett
 4. Wow! this is Amazing! Do you know your hidden name meaning ? Click here to find your hidden name meaning

  SvarSlett